Een overactieve blaas kunt u herkennen door als u 1 of meerdere onderstaande klachten heeft:
De blaas is eigenlijk een spier die kan samentrekken en ontspannen. De blaas vult zich met urine dat door de nieren wordt uitgescheiden. Is de blaas vol, dan krijgen de hersenen een signaal, dat het tijd is voor een toiletbezoek. Plassen gebeurt doordat de blaas zich samentrekt en de sluitspier van de blaas zich ontspant.
Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook als de blaas nog niet vol is. Dat gebeurt dus te vaak en zonder waarschuwing aan de hersenen. Het gevolg is dat iemand dan opeens heel nodig moet plassen, en moeite heeft de plas op te houden. Vaak lukt het maar net om op tijd bij de wc te zijn, of net niet.
Maak een afspraak met uw huisarts en maak uw problemen bespreekbaar. Aan de hand van uw ziekte geschiedenis, lichamelijk onderzoek, urineonderzoek en evt. aanvullend onderzoek kan hij/zij vaststellen of u een overactieve blaas hebt.
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak van uw klachten, zoals bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen en soms is een operatie nodig.
Vaak helpt PTNS, een vorm van elektrostimulatie, een therapie waarover talloze onderzoeken zijn gepubliceerd. PTNS betekent Posterior Tibial Nerve Stimulation.
Het is een eenvoudige, niet ingrijpende en vaak zeer effectieve therapie.
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen de kosten voor UROstim hier ook onder.
Informeert u dan bij de praktijk of download de folder: UROstim 2017.
Voor een afspraak maken kunt u bellen met de praktijk.
In onze praktijk wordt deze behandeling gegeven door Charlotte Floothuis.